Δημήτρης Φωτάκος - Πλαστικός Χειρούργος

Αφαίρεση Συγγενών Σπίλων (ελιές)

Λογότυπο Δημήτρης Φωτάκος

Οι συγγενείς μελαχρωματικοί σπίλοι είναι σπίλοι (ελιές) οι οποίοι είτε υφίστανται από τη γέννηση του ατόμου, είτε γίνονται εμφανείς εντός του πρώτου χρόνου της ζωής του.

Αφαίρεση Συγγενών Ελιών

Σχετικά

Σπίλος ή κοινώς ελιά ονομάζεται ένας σχηματισμός κυττάρων. Στον τομέα της ιατρικής επιστήμης θεωρείται καλοήθης δερματική βλάβη, ωστόσο, ως ένα βαθμό, αποτελεί την εκδήλωση φυσιολογικών διαδικασιών του ανθρώπινου οργανισμού και δεν αποτελεί παράγοντα ανησυχίας για την υγεία.

Αποτελείται από μελανοκύτταρα, τα οποία παράγουν μελανίνη, δηλαδή την ουσία που είναι υπεύθυνη για το χρώμα του δέρματος μας. Σπίλοι μπορεί να υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα εκ γενετής (συγγενείς σπίλοι), ωστόσο, οι περισσότεροι διαμορφώνονται κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία και συνεχίζουν να αναπτύσσονται με την πάροδο των χρόνων (επίκτητοι σπίλοι).

Επιπλέον, οι σπίλοι μπορεί να είναι επιδερμικοί ή χοριακοί δηλαδή να βρίσκονται σε κατώτερα στρώματα της επιδερμίδας. Όσον αφορά την όψη τους, οι σπίλοι ποικίλλουν σε μέγεθος και χρωματισμό (ενδέχεται να είναι καφέ-μπέζ, γκρί, μπλέ σκούροι ή μαύροι) και κατά περιπτώσεις να εμφανίζουν ακόμα και τριχοφυΐα.

Αφαίρεση ελιάς (σπίλου)

Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες θα πρέπει μια ελιά να αφαιρείται είναι η αισθητική ενόχληση, οι αλλαγές στους χαρακτήρες, το χρώμα ή το μέγεθος του σπίλου που προδιαθέτουν σε εξαλλαγή σε μελάνωμα, τραυματισμοί ελιάς κλπ.

Η αφαίρεση της ελιάς (σπίλου) θα πρέπει να πραγματοποιείται (υπό τοπική αναισθησία) σε “υγιή” όρια, δηλαδή σε μικρή απόσταση ασφαλείας σε πλάτος και σε βάθος, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης. Συνεπώς, η αφαίρεση σπίλων (ελιών) θα πρέπει να διενεργείται από χειρουργό. Στο τέλος της μικροεπέμβασης διενεργείται πλαστική αποκατάσταση της πληγής μέσω ενδοδερμικής ραφής για καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα. Η ελιά θα πρέπει στη συνέχεια να αποστέλλεται απαραιτήτως για βιοψία (ιστολογική εξέταση). Σε περίπτωση καλοήθειας δεν απαιτείται περαιτέρω θεραπεία.

Προγραμματίστε ένα ραντεβού

Καλέστε: (+30) 210 2200 877

Θα μας βρείτε: Παναγή Τσαλδάρη 65 – Περιστέρι 12134 – Αθήνα