Καρκίνος Δέρματος & Μελάνωμα

Λογότυπο Δημήτρης Φωτάκος

Οι κακοήθεις βλάβες του δέρματος αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα κομμάτια της πλαστικής χειρουργικής. Η αφαίρεση των δερματικών όγκων και η αποκατάσταση της περιοχής απ’ όπου αφαιρέθηκαν, αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της πλαστικής χειρουργικής.

Καρκίνος Δέρματος & Μελάνωμα

Σχετικά

Τα συχνότερα δερματικά καρκινώματα είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα, ενώ πιο σπάνια είναι τα σαρκώματα, οι όγκοι των εξαρτημάτων του δέρματος, τα δερματικά λεμφώματα κ.α.

Οι επιβαρυντικοί παράγοντες για εμφάνιση δερματικών καρκίνων είναι:

  • Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, λόγω ηλιοθεραπείας ή εργασίας σε εξωτερικό χώρο χωρίς μέτρα προστασίας
  • Ο ανοιχτόχρωμος τύπος δέρματος
  • Παλιά ηλιακά εγκαύματα
  • Η οικογενειακή προδιάθεση και κληρονομικότητα στον καρκίνο του δέρματος
  • Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής
  • Η ανοσοκαταστολή
  • Οι χρόνιοι τραυματισμοί του δέρματος

Βασικοκυτταρικό και Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα

Συχνά αναφέρονται και ως επιθηλιώματα, αποτελούν τις πιο συχνές μορφές δερματικού καρκίνου και στα αρχικά τους στάδια έχουν πολύ καλή πρόγνωση.

Η χειρουργική θεραπεία έχει πρωταρχικό στόχο την ευρεία εκτομή σε ασφαλή ογκολογικά όρια, και την ικανοποιητική κάλυψη του ελλείμματος με τη χρήση των τεχνικών της Πλαστικής Χειρουργικής (άμεση συρραφή, χρήση δερματικών μοσχευμάτων και κρημνών).

Η ορθή χειρουργική αφαίρεσή τους από έμπειρο πλαστικό χειρουργό μειώνει στο ελάχιστο την πιθανότητα υποτροπής ή δυσμενούς εξέλιξης. Σε σπάνιες περιπτώσεις, απαιτείται συμπληρωματική θεραπεία (π.χ. ακτινοθεραπεία).

Μελάνωμα

Είναι επιθετικός τύπος δερματικού καρκίνου, η δε εξέλιξή του εξαρτάται κυρίως από τον τύπο και το στάδιο του μελανώματος. Υποψία για μελάνωμα τίθεται όταν ένας σπίλος («ελιά») αλλάζει χρώμα και γίνεται σταδιακά πιο σκούρος, μεγαλώνει γρήγορα, εξελκώνεται ή/και ματώνει. Σε τέτοια περίπτωση, χρειάζεται άμεση εξέταση από πλαστικό χειρουργό για εκτίμηση και χειρουργική αντιμετώπιση, δηλαδή χειρουργική αφαίρεση και βιοψία.

Η εκτομή της περιοχής γύρω από την αρχική βλάβη γίνεται σε ευρέα όρια, που καθορίζονται από τα χαρακτηριστικά του μελανώματος, ενώ συχνά απαιτείται χειρουργική των λεμφαδένων (αφαίρεση λεμφαδένα–φρουρού, λεμφαδενικός καθαρισμός).

Αναλόγως του σταδίου του μελανώματος, μετά την χειρουργική αντιμετώπιση, ακολουθεί η ενδεδειγμένη ογκολογική θεραπεία.

Τονίζουμε ότι κάθε δερματική βλάβη που αλλάζει χαρακτήρες, π.χ. μεγαλώνει, αλλάζει χρώμα ή εμφανίζει άλλα συμπτώματα (φαγούρα, αιμορραγία, κλπ) πρέπει να εξετάζεται άμεσα από ειδικό ιατρό - δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό - για έγκαιρη διάγνωση πιθανής κακοήθειας του δέρματος.

Προγραμματίστε ένα ραντεβού

Καλέστε: (+30) 210 2200 877

Θα μας βρείτε: Παναγή Τσαλδάρη 65 – Περιστέρι 12134 – Αθήνα